Overslaan en naar de inhoud gaan

6de leerjaar A

6de leerjaar A
Korneel Lagae
19-05-2022

Een dag in het teken van Wereldoorlog I

Vandaag stond er een educatieve dag omtrent Wereldoorlog I op de planning. 

We namen de Seastar te Nieuwpoort. We doorkruisten de IJzer op weg naar de Dodengang en de IJzertoren. We kregen zelfs een kort bezoek van de Seaking Koksijde. De schuifdeuren gingen open en er werd duchtig heen -en weer gezwaaid. Een super ervaring voor de kinderen.

We trokken richting de Dodengang. De hemelsluizen gingen volledig open. We voelden onze echte soldaten. Door de gietende regen en de grote plassen, trokken we door de loopgraven. Voorzien van de nodige uitleg door onze gids.

Tegen de middag konden we ons verwarmen op de boot. Een drankje en ons lunchpakket deden wonderen. De hemel klaarde op en we waren klaar voor het tweede deel.

De IJzertoren moest eraan geloven. We kregen per klas een gids toegewezen. We leerden de geschiedenis en de functie van de toren kennen. We gingen de 22 verdiepingen omhoog per lift en kregen de kans om de omgeving af te speuren. Per verdieping werd er dieper ingegaan op een aspect: kledij, omgeving, materialen.....

Als laatst trokken we richting Tyne Cot Cemetery. Na een kort woordje uitleg van meester Johan gingen de leerlingen op een gepaste manier rond op het kerkhof.

Met heel wat nieuwe kennis, indrukken en een goed gevoel trokken de leerlingen terug richting Ardooie.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Vertrek
Korneel Lagae
15-05-2022

Geïntegreerde praktische proef

Voor de geïntegreerde proef van OVSG moesten de leerlingen een bewegende figuur maken. Aan de hand van een stappenplan maakten ze een machine met een 'eigen' ontworpen figuur.

Een blikken doos was een goede basis om uit te vertrekken. Door een krukas te plooien op een nauwkeurige manier kon hun fantasiefiguur bewegen.

De leerlingen slaagden één voor één in de proef. Met prachtige resultaten tot gevolg. 

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Proef techniek
Korneel Lagae
15-05-2022

Heilig Vormsel

Zaterdag 14 mei vond het Heilig Vormsel plaats.

Tijdens een mooie viering kregen de leerlingen één voor één de zegen. 

Proficiat aan alle vormelingen.

Vormelingen
Korneel Lagae
08-05-2022

Fietsbehendigheid

Op 4 juni nemen we terug deel aan de verkeerswedstrijd te Ardooie. Op 10 juni staat ons fietsexamen op het programma.

Hoog tijd om onze fietstechnieken nog wat bij te schaven. En nog net voldoende tijd om onze fiets technisch  in orde te plaatsen.

De leerlingen maakten kennis met een heel aantal basisvaardigheden. Ook met dingen die zeker nog eens moesten herhaald worden: achteromkijken, hand uitsteken bij het afslaan....

Alles lukte vrij vlot en de leerlingen volgden erg goed de verschillende instructies op

We stonden versteld van hun fietsvaardigheid!

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Fietsbehendigheid
Korneel Lagae
29-04-2022

Welbevinden op school?

We kregen vanuit de onderwijsinspectie de vraag om een enquête af te nemen. Hierbij lag de focus op een aantal aspecten.

  • Hoe leerlingen zich voelen op school en in de klas.
  • Hoe leerlingen zich engageren op klas- en schoolniveau.
  • Hoe leerlingen zich evalueren op hun eigen schoolse kunnen.
  • Hoe leerlingen de sociale relaties met anderen ervaren.

Elk met hun eigen Chromebook en inloggegevens gingen ze aan de slag. Met de nodige aandacht en nauwkeurigheid werkten ze de enquête af.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Aan de slag
Korneel Lagae
28-04-2022

Junior Journalist

Naar jarenlange traditie namen we dit schooljaar terug deel aan de Junior Journalist schrijfwedstrijd, een initiatief van het Davidsfonds, afdeling Ardooie-Koolskamp. De leerlingen van het 5de en 6de leerjaar kregen de opdracht om een verhaal te schrijven met als thema “Onze wereld na 2030”. We keken uit naar goed geschreven en fantasierijke verhalen. En die kregen we! Op 25 februari werd Dora Bossaert met haar verhaal “Lola en de gouden druppel” bekroond als beste stelwerk van dit jaar. Ze ontving in ‘t Zonneke een mooi boekenpakket voor haar inzet.

Maar... haar verhaal ging door naar een provinciale en uiteindelijk een nationale jury. En dan, totaal onverwacht, werd Dora uitgenodigd voor de nationale prijsuitreiking van het Davidsfonds die dit jaar doorging in het Vlaams Parlement in Brussel. Ze was geselecteerd bij de 5 beste werkjes van haar categorie! Zodoende trok het gezin Bossaert op 24 april richting Brussel. Ook haar meester Johan Vervenne en Jan Gadeyne, Davidsfonds Koolskamp, waren van de partij. Allen heel benieuwd en nieuwsgierig hoever Dora het nu zou brengen. Iets na tweeën was het zover. Dora werd derde nationaal! Opnieuw werd ze beladen met een mooi prijzenpakket en de verdiende felicitaties. Na de fotosessie en een verdiend drankje trokken we samen terug richting Ardooie, een nieuw avontuur tegemoet. Blij dat ik dit nog mocht meemaken tijdens mijn laatste volle schooljaar. Proficiat Dora!

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Glunderen op de prijsuitreiking
Korneel Lagae
01-04-2022

Nieuwe rekken voor de uitleendienst....

Na de vakantie start de uitleendienst terug op. Er werden heel wat nieuwe rekken aangekocht.

Deze kwamen binnen als ware bouwpakketten. We werkten met beide klassen samen en verdeelden de leerlingen in verschillende groepen.

Elke groep kreeg een bouwpakket en ging stapsgewijs aan de slag. Door de technische support van meester Johan en de mentale support van mijn kant ging alles vlot.

De leerlingen werkten prachtig samen, verdeelden perfect de taken en bouwden erg vlot de verschillende rekken op.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Van doos tot rek!
Korneel Lagae
25-03-2022

Workshop IHKA

De leerlingen kregen de kans om een workshop te volgen in het IHKA. Een ideale kans om kort kennis te maken met de school.

Onder leiding van 2 ervaren en enthousiaste leerkrachten gingen ze aan de slag. Eerst werd er een ontwerp gemaakt via een computerprogramma. Daarna moesten alle gegevens juist worden ingegeven. Dit is van groot belang voor de laserprinter.

Na een korte controle door de leerkrachten, konden ze plaatsnemen aan de laserprinter.

Alle gegevens juist programmeren en laseren maar. We kregen prachtige sleutelhangers als resultaat.

Een leuke namiddag en een ervaring rijker trokken we terug richting de Zonnebloem.

Bekijk meer foto's op: Logo Google Photos
Programmeren aan de computer
Vervenne Johan
Vervenne Johan